Wat is een noodlift?

Noodlift

Een noodlift is een lift die tijdelijk aan de buitenzijde van een bouwwerk (flatgebouw, station, andere constructies met meerdere verdiepingen) kan worden geplaatst om de liftcapaciteit te garanderen wanneer bestaande liftvoorzieningen buiten dienst zijn wegens storing, reparatie, vervanging of onderhoudsredenen. Een noodlift is niet afhankelijk van aanwezige energiepunten, maar kan volledig zelfvoorzienend werken wanneer tijdelijke stroomvoorzieningen separaat worden gerealiseerd.

De noodlift is in 2006 uitgevonden door leden van de familie Reigwein, eigenaar van RECO Lift Solutions. Wat de noodliften uniek maakt, is dat ze modulair worden opgebouwd en al binnen één dag in gebruik genomen kunnen worden. Voordat de noodliften en de bijbehorende opstellingen operationeel mogen worden ingezet, dienen deze vooraf gekeurd te zijn door een onafhankelijke instantie, zoals het Liftinstituut. De keuring van noodliften moet elk half jaar worden herhaald. Daarmee wordt de veiligheid van deze vorm van verticaal transport optimaal ondersteund. Bovendien moet een noodlift voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van toegankelijkheid en richtlijnen met betrekking tot het gebruikersgemak.

Sinds de uitvinding zijn diverse noodliften van uiteenlopend formaat en capaciteit op een veelheid aan locaties ingezet. Verschillende Europese luchthavens hebben in de afgelopen jaren het verticaal transport voor passagiers en goederen kunnen garanderen door noodliften te plaatsen. Noodliften worden ook vaak gebruikt bij renovatiewerkzaamheden aan flatgebouwen, appartementencomplexen en trein- en metrostations.

Op April 28, 2017